周建希 Chau Kin Hei — 詐騙、纏擾、恐嚇

資料:

姓名:周建希 Chau Kin Hei(男)
䁥稱:Ray / Leslie(擁多個䁥稱)
電話號碼:60836386 / 62536789 (有多個電話號碼)/ 97987038 (2018年7月資料) / 67032422 (2019年5月資料)
電郵地址:[email protected] / [email protected]
工作地點:無業,但報稱為設計師
就讀學校:IVE室內設計(有待查證),曾訛稱就讀理工大學設計相關學科(2017年9月更新)
居住地區:康山花園6座6樓B室(太古地鐵站一帶),經常於太古城廣場、旺角朗豪坊、銅鑼灣希慎廣場(誠品書店)及鰂魚涌出沒
生日日期:1989年10月28日
社交網站帳號:Ray Chau, Champ Chau (Facebook,有多個英文名)、raybanism (Instagram)
其他資訊:身高約175cm

罪行:

周建希惡行甚多,包括:

1. 周建希在網上拍賣網站,例如Yahoo拍賣等兜售各類產品,例如iPhone等,但成交後卻只會寄出空盒,或寄出較小容量的裝置,貨不對辦,騙取買家金錢。

2. 周建希經常在街頭無故向女途人撘訕,要求交換電話,遭拒絕後會強行搶去電話。如果女途人不願就範,周建希又會不斷致電騷擾及以粗言穢語辱罵她,更會不停轉換電話號碼以突破事主封鎖,手段無所不用其極。

3. 周建希會無故跟蹤女性,使她們的安全受到極大威脅。

4. 周建希往往在試圖騷擾女事主失敗後,找朋友一同恐嚇女事主,並威脅會將她的個人資料放到網上。

5. 周建希會多次藉故非禮女性,對無意回應他的女性做出包括擁抱、強行接吻等嘔心行為,並會將此等行徑公然放到網上,羞辱女性。(2017年9月20日更新)

周建希專門針對女性,作出性騷擾行為,請各女讀者小心提防此人,切勿在街上回應此人,包括他提出的任何要求,以免受害。

附加資料:

1. 下圖為網民自製的宣傳圖,各讀者可用作廣傳周建希惡行:
https://na.cx/i/w2XHX96.jpg

2. 根據本站於2017年9月接獲之資料,周建希經常到誠品書店看書,意圖營造文藝形象,又經常出沒於銅鑼灣及太古城廣場,請經常到這些地方的女性加陪警惕,以免慘遭性騷擾。

3. 根據本站在2018年7月收到的消息,顯示周建希曾在鰂魚涌以Airbnb平台租住一高尚住宅單位,退租時訛稱丟失鑰匙,以便日後攜帶女性上門發生性行為。

最後更新日期:2019年5月22日

鳴謝各位網友提供資料。

如有最新資料提供,可透過網站上方「報料渠道」提供更多資料,乙女感激萬分。

35 thoughts on “周建希 Chau Kin Hei — 詐騙、纏擾、恐嚇

  1. 絲打

    你好呀,我係之前被佢騷擾過既人😩 最近佢又用新電話作惡,電話係 9042 7698。希望你可以幫忙post出來,警惕大家!!!!

    1. Ali

      絲打,我都係近排比佢騷擾過,已經網上報左案,建議大家都一齊,唔好比佢無法無天咁過份,https://secure1.info.gov.hk/police/eforms/telephone_nuisance_tc.htm

  2. 路見不平的人!

    上面留言班人全部都弱智,果d倫敦金呃人幾千萬既臭閪你又唔起底貼上網,女人就保護呀?男人街頭抄下牌就大驚小怪!成班垃圾都欺善怕惡!呢個網站嘅網主都係垃圾!你係咁叻既,唔見你貼專呃人嗰啲港女嘅?

    1. 太古城保安

      此男並非只係喺街頭抄下牌咁簡單。
      況且本網站亦有揭露倫敦金騙徒,兩者並無衝突。

    1. 太古城保安

      Again, 揭露此男之惡行並不等於保護其他作奸犯科嘅人,兩者並無必然嘅關連。

  3. 龜公王禿頭哲學

    https://youtu.be/zMzc5jo0aAw

    周建希自稱鬼王溝女哲學,唔識溝女但又收錢教人溝女,仲要收成2萬5蚊,專門呃錢,而且長期騷擾準學員同大量女性。今次佢係銅鑼灣柏寧酒店疑似霸佔私人地方,明明係ive仔又要冒認自己讀law,出言恐嚇,又可能涉及遊蕩罪,非法進入私人地方,仲要自以為有道理,放上網批鬥正義嘅兩位保安哥哥。大家請認清畜牲周建希真面相。

    鬼王溝女哲學channel:
    https://www.youtube.com/channel/UC0ORnIStDFigl2zW6gkSDIg

    周建希惡行簡介:
    https://katouotome.com/2017/05/09/ray-chau-周建希/

    更多資訊:
    http://www.snew2.orgs.host/show/110447

  4. 被呃的毒撚

    起初佢係會以12點前交到25000學費 表示自己誠意 黎引你入局
    唔夠 佢就會問你有幾多 條友1000$都殺 話破例一次 唔好同其它人講
    然後WTAPPS 傾計佢會起你家底 問你有無返工之類 引誘你不斷比更多既錢比佢
    我知道有古怪 所以叫佢退費, 但佢梗係唔會退因為佢只係個無任何收入既人 更加唔會教你任何野

  5. 連登毒撚

    呢條友之前開空殼公司玩財技,呃左5千幾萬就執咗間公司佢,好撚仆街!搞到一眾小股東血本無歸!我老豆老母都係受害者!

    1. Jeff

      你登人哋啲資料出嚟有撚用咩,人哋又冇做壞事,溝下女都要俾你班鍵盤戰士道德批判?你係要搞都搞幣少果果班「真」騙子先啦,懵丙!

      1. 太古城保安

        咁洗唔洗戰勝埋伊斯蘭國先可以開始講周建希?
        綜合以上消息,佢涉嫌詐騙、纏擾、恐嚇及擅闖民居,並唔係純粹「溝下女」。

        1. 兜痞太古城保安

          網上講既野都好信,你咁弱智唔怪得咁折墮要做太古城保安。我就信事實既,係有做既條友一早俾警察拉左啦。一味網上鳩up,我話你老母殺撚左人添。

          1. 太古城保安

            我太古城保安嘅職責就係阻止周建希呢類終極毒撚騷擾女士。我嘅staff喺保安室有晒佢資料,女顧客投訴file之多根本唔需要齋聽網上講既野。太古地產如果決定 persona non grata 佢嘅話,包佢慘過比警察人拉守行為。

  6. 某生

    我係佢細路周俊希啲中同,佢學哂佢哥啲野周圍食女,係天水圍出哂名狗公,啲女仔都怕咗佢,佢又搞到學校成日因為佢比人投訴,啲老師同佢傾完當冇到,之前比人出po小心佢當正自己紅,又咩食女玩同女扑完飛好好,價值觀錯哂冇得救。

發表回覆

你的電郵地址並不會被公開。 必要欄位標記為 *