蔡嘉珍 Choi Ka Chun Jan — 騙徒(倫敦金),訊匯集團

蔡嘉珍

資料:

姓名:蔡嘉珍 Jan Choi Ka Chun(女)
電話號碼:56233676
電郵地址:[email protected]
工作地點:訊匯集團(現時,約2017年8月起),灝天貴金屬(以往)
居住地區:藍地茵翠豪庭
社交網站帳號:Facebook(2018年7月更新)、Rain Lin(多個交友平台)

*蔡嘉珍身為「倫敦金」騙局參與者,為本站大型狙擊倫敦金騙徒行動之其中一名對象,行動詳情及其他人士資料可至本次行動總文瀏覽

惡行:

1. 蔡嘉珍為「倫敦金」騙徒之一,曾在兩間詐騙公司內任職,更位處較高職位,可見她曾經騙取大量金錢,以致能於詐騙集團內位居高職。在詐騙第一輪資金後,蔡嘉珍會向受害者謊稱她為「中國500大投資師」,能為受害者取回金錢,誘使受害者進一步投錢到倫敦金騙局內。除此之外,蔡嘉珍亦會向受害者稱有程式自動為其選擇最佳價位投資,以吸引他們投錢。

2. 蔡嘉珍在社交網站上大肆吹噓自己透過「倫敦金」獲利豐厚,又營造花天酒地的錯覺,試圖吸引更多人參與「倫敦金」騙局。

附加資料:

1. 蔡嘉珍在灝天貴金屬任職時,隸屬於Life Winner Group詐騙團隊,此團隊在2017年6月時因與灝天貴金屬高層意見不合,於是集體轉到訊匯集團內,成員包括陳侑裕李志文等人。

最後更新日期:2018年8月6日

鳴謝各位網友提供資料。

如有最新資料提供,可透過網站上方「報料渠道」提供更多資料,乙女感激萬分。

蔡嘉珍 Choi Ka Chun Jan — 騙徒(倫敦金),訊匯集團” 有 32 則迴響

    1. Kobe lee

      Rain Lin是新移民,早兩年靠假結婚申請來香港,未來香港之前在深圳夜場工作,專呃男人錢!現時已經由訊𣿬轉到盛天繼續行騙,大家要小心!

  1. Haloha

    And if my memory serves me right, her old address is: 鴨利洲利東村東業樓1108室
    Pretty sure that she’s already moved out there but not sure if she still own the property

  2. Ace

    This person appeared in the MICO dating app, and at the same time there are other registered accounts.
    This person has another FB account : https://www.facebook.com/Thisisjanchoi .
    A FB photo shows that she and her other London gold cheat Lau Lee Ming (劉利明) is husband and wife.
    Her wechat ID is “tcheung289″,instagram ID is “jan_choi0528” .

  3. Haha

    佢成日都擺買樓相,又話自己買咗兩層別墅,呢啲人䁠啲陰汁錢,累到人跳樓,麻煩樓主廣傳佢嘅假仁假義,佢仲有一個女兒,始終有報應,好早就結婚同生仔

  4. 蔡嘉珍Choi Ka Chun Jan (騙徒) 現任
    訊匯金融集團有限公司 sincere finance holding limited http://www.sincerehk.com/zh-hk/
    旗下匯凱金銀投資有限公司 Allied Victory Gold & Silver Investment Limited
    http://abullion.hk/about/%E9%97%9C%E6%96%BC%E6%88%91%E5%80%91/
    的執行董事,亦同打正旗號利用life winner group 穀豐投資(穀豐近期facebook 專頁已關閉https://www.facebook.com/Life-Winner-Group-%E8%B0%B7%E8%B1%90%E6%8A%95%E8%B3%87-1403909879703153/ )招攬年青人作騙錢器具,公司高層是貴大家熟悉的知深金融人沈振盈(沈大師)。
    蔡嘉珍現時facebook: https://www.facebook.com/profile.php?id=100022129810792&ref=br_rs
    蔡嘉珍現時利用新手法騙財,利用小投資近期股市、倫敦金風波蝕錢心態,聲稱在你的已在其他投資倫敦金被無限買賣或已被斬倉的輸錢情況下,告訴你幸好你的投資單仲好近期,我係中國500大投資師,有辦法幫你攞返啲單返唻,將啲”解單”贏返唻。當然你要係佢公司開返個倫敦金投資戶口,少少哋入3手($36,000)開戶之用,然後佢話俾你聽因為要係其他公司攞返啲單出來,所以要用個內部戶口,個內部戶口係老闆先用得,我要求下佢同唔同意借俾我用先,不過多數都肯架喇,佢實話賺錢先收返你10%傭金。受害者通常心態,你明賣我明賣,我有錢賺俾10%傭合理亦唔大咬,你同意後,佢就會叫你簽返份保密協議,相方不得向任何人透露此戶口的操作,因為是內部人員高級職員先可以咁做。
    當你入咗錢開戶口,佢就會有人送返你係其他投資公司啲單去佢哋嗰度,或者解釋俾你聽會係倫敦金平臺用啲特別手法,攞到啲單幫你解,解單時,你唔好成日登入戶口。
    當解單時,蔡嘉珍就會同你講,因為你之前個經紀同你買咗好多單,時間咁耐啲價位有好多波動咗,你賺多咗錢呀,但保証金唔夠,所以系統行唔到解咗??%就停咗,你入多??手錢啦,一兩日幫你搞得掂架喇………如是者可能重覆唔知幾多次。
    有幾編國內的報道,近期的天裕事件其實與汇凯同出一撤”香港天裕集团和香港汇凯金银投资有限公司,其实汇凯就是天裕集团的子公司,专门骗投资客的钱该公司招聘了很多美女业务员通过美女业务员让无知的投资者投资其实就是和公司对赌汇凯根本在香港的贸易场没有席位号,一切都是骗局” http://www.mohsq.com/jy/76486.html
    另外,過程中幾個特點如下:
    1. 佢唔會係whatapps wechat留好多證據俾你
    2. 你問親佢究竟戶口係咪真係賺咁多錢,叫佢俾證據,佢就會開始發爛話公司機密唔俾得人睇﹐唔會犯啲咁低級錯誤等等
    有幾編國內的報道,近期的天裕事件其實與汇凯同出一撤”香港天裕集团和香港汇凯金银投资有限公司,其实汇凯就是天裕集团的子公司,专门骗投资客的钱该公司招聘了很多美女业务员通过美女业务员让无知的投资者投资其实就是和公司对赌汇凯根本在香港的贸易场没有席位号,一切都是骗局”
    另外,過程中幾個特點如下:
    1. 佢唔會係whatapps wechat留好多證據俾你
    2. 你問親佢究竟戶口係咪真係賺咁多錢,叫佢俾證據,佢就會開始發爛話公司機密唔俾得人睇﹐唔會犯啲咁低級錯誤等等
    現希望聯合力量就有關訊匯、匯凱、谷豐等受騙和受欺壓之員工,大胆延身呼籲及申訴,天裕也有此被圍摷行動,希望這間也可以被法律制裁

  5. 垃圾倫敦金

    蔡嘉珍同佢老公劉利明一齊係灝天做既時候成立左Life Winner谷豐投資依個戰隊,當時係因為要同同層既另一隊人斗!佢仲拉埋劉利明個妹,佢個妹既男朋友,劉既堂妹同佢自己個細佬一齊做!陳侑裕同Rain Lin係佢拍檔,當時佢地有班叫做所謂經理群,專諗d假既計劃黎呃d客入倉。吾認劉係佢老公就一定,佢個女今年都2歲就3歲,當時住馬安山公屋。佢地會同d客講有d咩程式可以自動係最低位入市,然後話要個客比一定金額先會比個程式佢參加,又扮晒有咩排位,入多d錢排位就前d,仲會角式扮演扮咩會計部咩劉總呃d客補倉,然後就炒單!教d下屬請夠3個人就有得升經理,所以佢地有20幾人成條team!後來因為同灝天個到個大佬吾岩,私下同實徳傾好帶晒d人過檔,17年6月個陣過左檔。然後又話人地咩吾積極炒單,最後先再轉信匯。本來就鄉下婆一個成身淘寶,近年賺到成身名牌,搬左去藍地茵翠豪庭,聲稱買既及過百萬裝修,跟住又同陳侑裕買樓花,不停ig晒命,佢真身ig係 jan_choi528,佢細佬叫蔡嘉邦Bruce名校仔。

  6. 發現有另一個facebook :https://www.facebook.com/jan.choi.1426/friends?lst=100022546321292%3A100016210955771%3A1531807213&source_ref=pb_friends_tl

    與這單案有相似:
    http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180310/mobile/odn-20180310-0310_00176_121.html
    他遂匯款至對方提供的一個香港銀行戶口中,起初網上平台顯示投資利潤高,故他不斷加注。至今年一月,他懷疑網上平台不合法,遂取消戶口,惟戶口款項突然「爆倉歸零」未能提款,才揭發受騙

發表迴響

你的電子郵件位址並不會被公開。 必要欄位標記為 *